OUR PROJECTS

A perfect match of Aerodynamic and Fengshui

In recent years, the Chinese government has been advancing on its country-wide infrastructural development like high-speed railway system and air transportation network. This has led to a booming in the construction and service industries, and essentially attracting more eyes on the capital investment from the private sector. In the second and third tier cities especially, there is an unprecedented demand for connecting to the country’s vast network, to increase the capacity of both cargo and passenger logistics, and to enhance transportation efficiency.

This project is a headquarter office designed for an asset management company focuses on the development of airports and the supporting functions and related industries. Because of its business nature, the company staffs consist of a variety of topnotch professionals and experts like transportation engineers, urban planners, architects, asset management expert and business consultant. Their daily tasks would involve meeting with government officials and private investors. Hence, the design must meet the high standard and expectation.

Based on a the design requirement, the designer fits all the functions within an limited space with the pantry in the middle as the gather hub for all staffs. Driven by the dynamic planning, the spatial effect created in the reception area is very fluid and dramatic. When visitors enter from the front door, the logo wall would seem to be a rippling flag waving in the wind, symbolising the company’s leading position.

Synchronizing with the flag-like logo wall, the ceiling above composed of a few curvilinear light trough dancing together and extending from one end of the reception all the way into the back-office space. The form of the reception desk mimics the cross section of an aeroplane slicing through the air current taming the wild natural force into a uplifting energy.

In China, Fengshui consideration is important for the interior design of investment companies. In this case, the designer employed a wavy curvilinear gesture above the reception ceiling to draw and converge the energy from outside the busy intersection of East Third Ring Road and Jianguomen Outer Street into a positive “Qi”.

The two meeting rooms are strategically located next to the reception lobby and pantry, bridging the internal and external zones. The big and small pair is separated by a operable partition and can be joined into a bigger conference room, maximizing the flexibility of front of house area which is very important for the client.

The openness of the internal office is rarely seen in the Guomao district, for it is one of the highest rental district in China. The efficiency is being achieved through thorough understanding of the client’s functional need and the limitation and possibility of the base-building.

Corridor runs on both sides of the workplace from end to end, ensuring ease of circulation, and joining the workplace with the activity hub around the pantry area, and the quiet study. Along the windows, the corridor and the coves in between columns form a series of pleasant break out spaces, accessible by all staffs.

To showcase the business nature of the client, and it’s energetic dynamic of the company culture, the designer has tailor-made a feature ceiling above the open workplace inspired by aircraft wings. With the perforated surface, the sound absorbent aluminium ceiling panel reflects the indirect light from the energy saving LED light tube. The result is a dramatic and unique workplace maximising human comfort.

At the far west end of the office behind the concealed timber door, the study room is tucked inside away from all actions. Decorated with traditional phoebe zhennan timber furniture fusion with modern contemporary pieces, staffs can enjoy this room as a break out as well as a cozy meeting room for VIP guests.